• Novinky

            • Deň Matiek ♥️💐

            • Nie je nič hrejivejšie ako „slnko“ vychádzajúce z milujúceho materinského srdca. Srdcia našich mám sú pre nás záhadou. Kde sa v nich berie toľko citu, lásky, porozumenia, oddanosti, trpezlivosti, sily, obetavosti, starostlivosti a vznešenosti. Materinskú lásku snáď ani opísať nemožno. Je dobrotivá, je trpezlivá, nemyslí na zlé, trpí pre neprávosti, všetko znáša, vo všetko dúfa a všetko vydrží. Nikdy nezahynie a nedá sa ničím nahradiť.

              https://youtu.be/RMRqA0U7KLk

            • Preventisti PZ v našej Materskej škole

            • Dnes sme mali v MŠ návštevu. Prišli páni policajti z Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Nitre z oddelenia služobnej kynológie. Kynológovia – oboznámili deti s činnosťou polície prostredníctvom kynologickej skupiny policajtov. Najviac ich zaujali služobné psy, ktoré predviedli ukážky cvikov poslušnosti a zadržanie páchateľa. Deti mali možnosť nahliadnuť do auta a popozerať, ako psíkov prevážajú.

               

              Policajti zábavnou formou priblížili svoju prácu, poukazovali, aké pomôcky pri nej používajú. Deti mali radosť, pretože si mohli tieto pomôcky pochytať a vyskúšať. 

               

              Ďakujeme OR PZ v Nitre a policajtom  za návštevu, poučný výklad a tešíme sa na ďalšie stretnutie.

            • Stavanie mája v našej Materskej škole

            • Stavanie mája patrí medzi typické slovenské tradície. Túto tradíciu sme aj my v nedeľu dodržali a naši mládenci postavili pred zrakmi svojich rodičov, kamarátov a občanov Malého Lapasa krásny máj,ktory dievčatá vyzdobili farebnými stuzkami.  Potom sa predstavili detičky s kultúrnym programom. Ostáva len dúfať, že túto tradíciu ako aj iné krásne slovenské zvyky a dedičstvo našich predkov bude mať v budúcnosti kto udržiavať aj pre ďalšie generácie. A to je úloha aj nás – učiteliek MŠ. A my to robíme rady a s láskou.

              Zároveň sa chceme poďakovať pánovi starostovi a celému obecnemu zastupiteľstvu za ich ústretovosť a pomoc pri zrealizovaní takejto krásnej akcie.

               

               

            • Včielky samotárky

            • Aj naša Materská škola sa zapojila do krásneho projektu 🐝🐝🐝.

              CHOV VCIELOK SAMOTAROK

              vlozené 19. 04. 2023 o 16:15hod.

              (Budeme vcelari?)

              Okrem znamej vcely medonosnej, ktoru pozna kazdy z nas, zije u nas priblizne az 650 druhov pribuznych vciel.

              Vcely, o ktorych je rec, nazyvame aj samotarske vcely ci samotarky alebo murarky. Je to tak preto, lebo na rozdiel od vcely medonosnej neziju v spolocenstvach s kralovnou a typickou delbou prace v uli, ale o vsetko sa stara jedna jedina vcela uplne sama. Preto hovorime o vcelach samotarkach.

              Vyznam samotarskych vciel je predovsetkym v ich schopnosti opelovat. Samotarska vcela je vernejsia svojmu okoliu. Od svojho hniezda lieta v okruhu do max. 200 m a v ramci tohto okruhu opeli vsetko. Ide z kvetu na kvet. Mame teda istotu, ze samotarske vcely nam neodidu za lepsou pasou.

              Nasa materská skola zakupila vdaka OZ Lapášik startovaci vceli domcek s kokonmi vcielok. Pocas aprila sa vcielky vyliahli a budú opelovať blizke rastliny a stromy. Potom nakladu vajicka do trstinovych rurok pripravenych v domceku. Kazda rurka bude obsahovať niekolko komorok a v nich budú mať pripraveny pel a vajicko, ktoré bude cakať celé leto, jesen, zimu na novu jar, ked zacne liahnutie novych vciel.

               

            • Sadenie

            • Konečne nám doprialo počasie a mohli sme si zasadiť do našich záhonov samé zdravé maškrty. Detičky z triedy Motylikov a Vcielok si posadili hrášok, mrkvičku, cibuľku, šalát, reďkovku. Teraz už len budeme sledovať kedy nám zelenina vykukne spod zeme. 

            • Jar v našej Materskej škole

            • Kráča slnko po oblohe, 

              usmieva sa veselo. 

              Rozospievať všetky vtáky, 

              asi sa mu zachcelo. 

               

              Usadí sa slnko zlaté,

              na kraj každej vetvičky.

              Naučí sa všetky noty, 

              prvej jarnej pesničky. 

            • Zápis detí do MŠ

            •          Zápis detí do Materskej školy školský rok  2023/2024

                

              Riaditeľka Materskej školy Malý Lapáš, Hlavná ulica 89/1, v súlade § 59 ods. 3 zákona NR SR č.245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a po dohode so zriaďovateľom oznamuje, že :

              Zápis detí do materskej školy sa uskutoční dňa 05.05.2023 v čase od 11:30 do 13:00

              Dieťa sa do MŠ prijíma na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu, ktorú predloží riaditeľovi školy, spolu s potvrdením o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast. Na predprimárne vzdelávanie sa spravidla prijíma dieťa od troch do šiestich rokov jeho veku.

              Písomné žiadosti bude možné doručiť:

              • osobne, poštou, emailom

               

              PODMIENKY A KRITÉRIA PRIJÍMANIA DETÍ DO MATERSKEJ ŠKOLY PRE ŠKOLSKÝ ROK 2023/2024

              Prednostne sa prijímajú v zmysle § 59 zákona č.245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon):

              • deti, pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné - deti, ktoré dovŕšia piaty rok veku do 31. augusta 2023
              • v príslušnom školskom roku pokračujú v plnení povinného predprimárneho vzdelávania.

               

              Ostatné kritéria prednostného prijímania určené riaditeľkou po prerokovaní s pedagogickou radou a so zriaďovateľom:

              1. deti, ktoré nedovŕšia do 31. 08. 2023 vek 5 rokov a zákonný zástupca bude žiadať v školskom roku 2023/2024 o predčasné zaškolenie, pričom predloží so žiadosťou aj písomný súhlas príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a dieťa má trvalý pobyt v spádovej obci (Malý Lapáš)
              2. deti, ktoré doposiaľ nie sú prijaté do inej materskej školy
              3. deti, ktorých súrodenci sú už prijatí do Materskej školy Malý Lapáš, Hlavná ulica 89/1, Malý Lapáš a pokračujú vo výchove a vzdelávaní aj v školskom roku 2023/2024
              4. deti, ktoré majú osvojené základné hygienické a samoobslužné návyky a sú primerane samostatné (nemá plienky, fľašu, cumlík, samostatne sa naje lyžicou, napije z pohára, používa WC, umyje si ruky, oblečie základné časti odevu, obuje sa )
              5. deti, z obce Malý Lapáš/s trvalým pobytom v obci Malý Lapáš,
              6. ostatné deti, v závislosti od voľnej kapacity, podľa veku:
              • deti, ktoré dovŕšia vek 5 rokov,
              • deti, ktoré dovŕšia vek 4 roky
              • deti, ktoré dovŕšia vek 3 roky

              Tlačivá potrebné k zápisu dieťaťa do Materskej školy:

            • Najlepší priateľ človeka

            • Dnes sme v našej Materskej škole privítali trénera psíkov. Priviedol so sebou aj fenku Elku, ktorá predviedla detičkám čo všetko dokáže. Poslúchala na rôzne povely aj v anglickom jazyku. Detičky mali možnosť sa aj s Elkou zahrať. 

            • Kvetná Nedeľa

            • Kvetná Nedeľa 

              S príchodom jari prichádzajú aj veľkonočné sviatky a s nimi tradičné zvyky vinšovačiek, ktoré začínajú na Kvetnú nedeľu a pokračujú oblievačkami na Veľkonočný pondelok. Dievčatá chodia na Kvetnú nedeľu s mašľami ozdobenou vetvičkou zelenej vŕby a spievajú,, Kvetná nedeľa,kde si kľúče podela?,,

            • Blížiace sa sviatky jari

            • VEĽKÁ NOC

              Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším sviatkom kresťanského cirkevného roka, počas ktorého si kresťania pripomínajú umučenie, smrť a vzkriesenie Ježiša Krista. Veľkonočné sviatky patria medzi „pohyblivé“ sviatky. Nemajú trvalé miesto, pevný dátum v kalendári ako napr. Vianoce. Veľkonočný týždeň sa začína Kvetnou nedeľou a trvá až po Bielu sobotu. Veľká noc sa podľa kresťanských cirkví slávi prvú nedeľu po prvom splne po jarnej rovnodennosti.

              V našej Materskej škole vedieme detičky k tradíciám  našich predkov. Spoločné zdobenie veľkonočných kraslíc a vešanie ozdobenych vajíčok na jablonku v našom sade si s radosťou z príchodu jari užívali.

              SYMBOLY VEĽKEJ NOCI

              Kraslice - poznajú všade vo svete. Pretože vajíčko obsahuje zárodok života, bolo v mnohých kultúrach symbolom plodnosti, života a vzkriesenia. V súvislosti s ľudovou tradíciou vznikol zvyk maľovať tieto vajíčka.

              Baránok- symbol baránka sa nachádza už v predkresťanských tradíciách. V kresťanstve je baránok jedným zo symbolov Ježiša Krista, lebo obrazne podľa kresťanskej viery on je baránok obetovaný za svet

              Sviečka - sviečka je v mnohých kultúrach chápaná ako znamenie života. Veľkonočná sviečka symbolizuje vzkriesenie Krista.

              Oheň - veľkonočná bohoslužba sa začína zapálením veľkonočného ohňa, ktorý symbolizuje víťazstvo Ježiša Krista nad temnotou a smrťou. Od tohto ohňa sa potom zapaľujú veľkonočné sviečky.

              Kríž - ukrižovanie Ježiša. 

              Oblievačka - v pohanských zvykoch bolo polievanie vodou očistou, zmývaním zla. Neskôr sa vplyvom kresťanstva uvádzala ako pripomienka svätého krstu.

              Korbáč - čerstvé, zakvitnuté vŕbové prúty boli symbolom života a plodnosti.

              Zajačik - je symbolom skromnosti, pokory a čistoty. V Byzancii bol znázorňovaný ako symbol Krista, alebo v rukách Panny Márie, na znak čistoty a nepoškvrnenosti.

               

            • Dravé vtáky

            • Dnešný jarný deň sme mali možnosť v našej Materskej škole spoznať dravé vtáky pod vedením pána sokoliara z Banskej Bystrice. Detičky mali možnosť vidieť rôzne druhy dravých vtákov - Výr skalný, Kuvik, Krkavec, Sokol, Jastrab mexický, Orol skalný,.. ďakujeme za krásny zážitok.

            • Vynášanie Moreny

            • Deti zo všetkých  tried si pri vynášaní Moreny pripomenuli ľudové tradície, ktoré treba zachovávať. Morenu sme  hodili do potoka za súčasného recitovania básne:

              Morena, Morena, obi si kolená.
              Prichystáme ťa, odejeme ťa,
              zapálime ťa, zhodíme ťa.
              Vo vode ťa utopíme
              takto ťa odprevadíme.
              Nech rozkvitne zelený háj
              a nech príde krásna jar.


              Vyniesli sme Morenu z dediny, priniesli sme jar novú do dediny.

               

               Jar je tu!

              Naša MŠ si ctí tradície a ľudové zvyky a tak sme sa  rozlúčili so zimou. Deťom sme najskôr rozprávaním priblížili tento ľudový zvyk. Vysvetlili sme im, že Morena je symbol zimy a chorôb a na jar končí jej vláda. Morena je známa i v dnešnom folklóre - ľudových zvykoch, ktoré zaraďujme i o výchovno- vzdelávacej činnosti v MŠ.

               

               

               

               

               

            • Divadielko Svetielko

            • Opäť sme privítali v našej Materskej škole divadielko Svetielko, ktoré malo pre naše úžasné detičky pripravené milé predstavenie pod názvom,, Privítanie jari,,.

            • MDŽ💐

            • Si… ŽENA

              Aká je žena? Silná, Odvážna, Tvrdohlavá, Húževnatá, Krásna, Spoľahlivá, Zodpovedná, Pracovitá, Usilovná, Šikovná, Starostlivá, Múdra, Priateľská, Bezhranične-milujúca, Bystrá, Omylná, Ľudská, Empatická, Altruistická, Prísna, Vnímavá, Kontaktná, Citlivá, Optimistická, Pozitívna, Vodkyňa, Srdečná, Dobrodružná, Nekonvenčná, Kreatívna, Originálna, Odlišná, Otvorená, Inšpirujúca, Pokojná, Schopná, Cenná, Šťastná, Radostná, Silná, Rešpektujúca, Tolerantná, Sebavedomá, Nádherná, Inteligentná, Rovná. Si, aká si a buď za to na seba Pyšná! Krásne MDŽ

            • Prvá pomoc

            • Prvá pomoc  je veľmi dôležitá, lebo laici ju poskytujú do príchodu odbornej pomoci a prvé minúty sú často rozhodujúce pri úrazoch, nehodách a život ohrozujúcich stavoch.  Na figuríne sme mali možnosť  vyskúšať podať prvú pomoc do príchodu záchrannej služby ,a v neposlednom rade osvojiť si oživovanie defibrilátorom, ktorý má aj naša obec . Prístroj je prístupný na ,,Solárnej  stanici s defibliratorom,,/autobusova zastávka/.

              Ide o zariadenie, ktoré pomáha pri poskytovaní prvej pomoci tým, že pomocou elektrického výboja je schopný obnoviť správny srdcový rytmus. Všetky defibrilátory v tejto kategórii sú konštruované tak, aby s nimi mohol poskytnúť prvú pomoc aj laik. 

               praktický nácvik prvej pomoci – základná neodkladná podpora životných funkcií:

              • uvoľnenie dýchacích ciest, záchranné dýchanie, stláčanie hrudníka (masáž srdca)
              • kardiopulmonálna resuscitácia (oživovanie), vrátane použitia automatickej externej defibrilácie
            • 2%dane z Vašich daní

            •  

              Vážení rodičia, priatelia MŠ,ako každý rok aj tento rok môžete darovať svoje 2% z daní nášmu Občianskemu združeniu Lapasik. Aj vďaka Vám vie Občianske združenie Lapasik peniaze využiť na rôzne projekty, ktoré neustále podávame a realizujeme na zveľaďovanie našej krásnej materskej školy. Vopred v mene detičiek Ďakujeme 

               

            • KARNEVAL 🎉🎈

            • 🎈🎉🎈Ako každý rok,aj tento rok sme mali v našej Materskej škole,,Karneval,,. Detičky mali pripravené krásne masky. Pani učiteľky pripravili pre detičky nezabudnuteľné chvíle plné tanca, súťaži. O občerstvenie sa postarali rodičia. Každá karnevalová maska bola ocenená diplomom,medailou aj maskrtami.🎈🎉🎈

              Karneval v našej Materskej škole 

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje