• Novinky

            • Kvetná Nedeľa

            • Kvetná Nedeľa 

              S príchodom jari prichádzajú aj veľkonočné sviatky a s nimi tradičné zvyky vinšovačiek, ktoré začínajú na Kvetnú nedeľu a pokračujú oblievačkami na Veľkonočný pondelok. Dievčatá chodia na Kvetnú nedeľu s mašľami ozdobenou vetvičkou zelenej vŕby a spievajú,, Kvetná nedeľa,kde si kľúče podela?,,

            • Blížiace sa sviatky jari

            • VEĽKÁ NOC

              Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším sviatkom kresťanského cirkevného roka, počas ktorého si kresťania pripomínajú umučenie, smrť a vzkriesenie Ježiša Krista. Veľkonočné sviatky patria medzi „pohyblivé“ sviatky. Nemajú trvalé miesto, pevný dátum v kalendári ako napr. Vianoce. Veľkonočný týždeň sa začína Kvetnou nedeľou a trvá až po Bielu sobotu. Veľká noc sa podľa kresťanských cirkví slávi prvú nedeľu po prvom splne po jarnej rovnodennosti.

              V našej Materskej škole vedieme detičky k tradíciám  našich predkov. Spoločné zdobenie veľkonočných kraslíc a vešanie ozdobenych vajíčok na jablonku v našom sade si s radosťou z príchodu jari užívali.

              SYMBOLY VEĽKEJ NOCI

              Kraslice - poznajú všade vo svete. Pretože vajíčko obsahuje zárodok života, bolo v mnohých kultúrach symbolom plodnosti, života a vzkriesenia. V súvislosti s ľudovou tradíciou vznikol zvyk maľovať tieto vajíčka.

              Baránok- symbol baránka sa nachádza už v predkresťanských tradíciách. V kresťanstve je baránok jedným zo symbolov Ježiša Krista, lebo obrazne podľa kresťanskej viery on je baránok obetovaný za svet

              Sviečka - sviečka je v mnohých kultúrach chápaná ako znamenie života. Veľkonočná sviečka symbolizuje vzkriesenie Krista.

              Oheň - veľkonočná bohoslužba sa začína zapálením veľkonočného ohňa, ktorý symbolizuje víťazstvo Ježiša Krista nad temnotou a smrťou. Od tohto ohňa sa potom zapaľujú veľkonočné sviečky.

              Kríž - ukrižovanie Ježiša. 

              Oblievačka - v pohanských zvykoch bolo polievanie vodou očistou, zmývaním zla. Neskôr sa vplyvom kresťanstva uvádzala ako pripomienka svätého krstu.

              Korbáč - čerstvé, zakvitnuté vŕbové prúty boli symbolom života a plodnosti.

              Zajačik - je symbolom skromnosti, pokory a čistoty. V Byzancii bol znázorňovaný ako symbol Krista, alebo v rukách Panny Márie, na znak čistoty a nepoškvrnenosti.

               

            • Dravé vtáky

            • Dnešný jarný deň sme mali možnosť v našej Materskej škole spoznať dravé vtáky pod vedením pána sokoliara z Banskej Bystrice. Detičky mali možnosť vidieť rôzne druhy dravých vtákov - Výr skalný, Kuvik, Krkavec, Sokol, Jastrab mexický, Orol skalný,.. ďakujeme za krásny zážitok.

            • Vynášanie Moreny

            • Deti zo všetkých  tried si pri vynášaní Moreny pripomenuli ľudové tradície, ktoré treba zachovávať. Morenu sme  hodili do potoka za súčasného recitovania básne:

              Morena, Morena, obi si kolená.
              Prichystáme ťa, odejeme ťa,
              zapálime ťa, zhodíme ťa.
              Vo vode ťa utopíme
              takto ťa odprevadíme.
              Nech rozkvitne zelený háj
              a nech príde krásna jar.


              Vyniesli sme Morenu z dediny, priniesli sme jar novú do dediny.

               

               Jar je tu!

              Naša MŠ si ctí tradície a ľudové zvyky a tak sme sa  rozlúčili so zimou. Deťom sme najskôr rozprávaním priblížili tento ľudový zvyk. Vysvetlili sme im, že Morena je symbol zimy a chorôb a na jar končí jej vláda. Morena je známa i v dnešnom folklóre - ľudových zvykoch, ktoré zaraďujme i o výchovno- vzdelávacej činnosti v MŠ.

               

               

               

               

               

            • Divadielko Svetielko

            • Opäť sme privítali v našej Materskej škole divadielko Svetielko, ktoré malo pre naše úžasné detičky pripravené milé predstavenie pod názvom,, Privítanie jari,,.

            • MDŽ💐

            • Si… ŽENA

              Aká je žena? Silná, Odvážna, Tvrdohlavá, Húževnatá, Krásna, Spoľahlivá, Zodpovedná, Pracovitá, Usilovná, Šikovná, Starostlivá, Múdra, Priateľská, Bezhranične-milujúca, Bystrá, Omylná, Ľudská, Empatická, Altruistická, Prísna, Vnímavá, Kontaktná, Citlivá, Optimistická, Pozitívna, Vodkyňa, Srdečná, Dobrodružná, Nekonvenčná, Kreatívna, Originálna, Odlišná, Otvorená, Inšpirujúca, Pokojná, Schopná, Cenná, Šťastná, Radostná, Silná, Rešpektujúca, Tolerantná, Sebavedomá, Nádherná, Inteligentná, Rovná. Si, aká si a buď za to na seba Pyšná! Krásne MDŽ

            • Prvá pomoc

            • Prvá pomoc  je veľmi dôležitá, lebo laici ju poskytujú do príchodu odbornej pomoci a prvé minúty sú často rozhodujúce pri úrazoch, nehodách a život ohrozujúcich stavoch.  Na figuríne sme mali možnosť  vyskúšať podať prvú pomoc do príchodu záchrannej služby ,a v neposlednom rade osvojiť si oživovanie defibrilátorom, ktorý má aj naša obec . Prístroj je prístupný na ,,Solárnej  stanici s defibliratorom,,/autobusova zastávka/.

              Ide o zariadenie, ktoré pomáha pri poskytovaní prvej pomoci tým, že pomocou elektrického výboja je schopný obnoviť správny srdcový rytmus. Všetky defibrilátory v tejto kategórii sú konštruované tak, aby s nimi mohol poskytnúť prvú pomoc aj laik. 

               praktický nácvik prvej pomoci – základná neodkladná podpora životných funkcií:

              • uvoľnenie dýchacích ciest, záchranné dýchanie, stláčanie hrudníka (masáž srdca)
              • kardiopulmonálna resuscitácia (oživovanie), vrátane použitia automatickej externej defibrilácie
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje